marți, 19 ianuarie 2010

De ce sunt femeile mai puternice decât bărbaţii?

S-ar putea ca femeile să se lase mult mai uşor pradă deznădejdii (hm... oare chiar aşa o fi), însă atunci când şi femeia şi bărbatul sunt în această situaţie, femeia e mai pregătită şi mai puternică. Explicaţia e simplă: de secole, bărbatul a fost condiţionat să se mintă că e puternic atunci când se simte slab, iar când aceasta i se întâmplă, e nepregătit. Pe de altă parte femeia a fost învăţată de către societate că e slabă, iar această perspectivă nu o mai sperie. Ce se întrezăreşte însă în vremurile noastre, iar aceasta mă bucură, e faptul că femeia începe să-şi dea seama că de fapt nu e slabă.

Puţini bărbaţi văd astfel lucrurile şi în cele mai multe cazuri preferăm să ne protejăm de la o astfel de înţelegere, susţinând că femeile sunt de neînţeles. Într-un fel, nu minţim de această data: bărbaţii nu pot încă să înţeleagă femeile.

Cred că misoginismul e o atitudine deplasată, o rămăşiţă a unor vremuri în care omul avea mult mai puţină individualitate şi se lua după turmă (nu că nu se întâmplă şi azi, dar cred sau cel puţin sper că într-o mai mică măsură). Mai cred, că această atitudine, ne ţine în spate ca specie: femei şi bărbaţi deopotrivă.

Desigur - dacă o persoană persistă în sentimentele ei de deznădejde,  nu pot să o consider o persoană puternică. Însă dacă le învinge, fără să le pună bariere artificiale, cu siguranţă va dobândi o nouă înţelegere a lucrurilor, care îi va conferi o superioritate şi putere.

Revenind la situţia curentă, după ce ne-am înălţat aproape de idea de egalitate adevărată între bărbaţi şi femei (sau lipsa ei), aş vrea să înfăţişez o realitate destul de tristă, dată de neînţelegerea sexului opus.

Când o femeie tristă se destăinuie unui bărbat, dacă acesta se lasă copleşit de tristeţea ei, se va găsi pe un teritoriu străin, ce îl va face să fie nesigur de sine. Va aplica aceeaşi metodă pe care o aplică de obicei pentru el, doar că acum nu crede nici el în ea: o va minţi că nu simte nimic, că totul e o prostie, că e slabă şi trebuie să îşi revină. Chiar dacă lui i se va părea că o linişteşte şi nu-şi va da seama de stângăcia lui, femeia va simţi întotdeauna neadevărul. Încercarea bărbatului de a o ajuta, va avea efectul contrar intenţiei. Pe unele femei mai puternice, această realizare - că nu pot fi înţelese şi ajutate, nici măcar nu le va întrista mai tare.

E foarte greu pentru un bărbat să ajute o femeie să-şi regăsească fericirea. De cele mai multe ori femeia se vindecă singură, fără ca bărbatul să înţeleagă prea multe. Zicala: "Timpul vindecă orice rană" e foarte adevărată.

Femeile sunt puternice fiindca deschid larg uşa, lăsând în suflet sentimente care pe un bărbat l-ar face să se clatine şi să se creadă pierdut pe veci. De aceea, pe acest tărâm al sentimentelor deznădăjduite, ce din păcate nu iartă niciunul dintre sexe, femeile au avantajul de a fi mai pregătite şi dau dovadă de mai multă putere şi realism. E doar o falsă impresie că bărbaţii ar fi mai puternici, de fapt doar reuşim mai bine să ne minţim. De multe ori însă, minţindu-ne pentru a păstra imaginea bărbatului recunoscută de societate, facem lucruri necugetate car doar ne îndepărtează prosteşte de fericire. De aceea mă întreb: Oare nu pierdem noi bărbaţii o parte din noi, refuzându-ne sentimentul de slăbiciune atunci când îl simţim, pierzând astfel şansa de a găsi adevărata armonie şi a fi cu adevărat fericiţi?

16 comentarii:

  1. Mă mir că încă nu a comentat nimeni nimic.

    Am fost corectat ieri de câtre o femeie, si probabil pe buna dreptate, că femeile nu se consideră slabe. Am fost făcut apoi misogin, fiindcă susţin că societatea considera femeile a fi slable.

    Ceea ce văd eu acum în jur e că societatea (formată din noi toţi), încă subapreciază femeia, chiar dacă sunt tot mai puţini care susţin cu voce tare că femeile sunt mai prejos decât bărbaţii. Acest articol l-am scris pentru că mă deranjează această subapreciere şi îmi doresc ca măcar peste 500 de ani să nu ne mai punem problema că nu am mai fi egali.

    Nu cred că sunteţi cu totul de acord cu ce am scris în articol, şi vă provoc să comentaţi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Genetic vorbind,femeile sunt mult mai vulnerabile la stresorii externi.Asa se explica,de ce femeile plang mai des si mai mult(cu mici exceptii).Din aceasta cauza,un barbat niciodata nu va putea intelege cocktail-ul de sentimente prin care trece o femeie in timp ce-i plange pe umar.In cazul sentimentelor extreme (tristete sau fericire) un barbat este inapt sentimental de a experimenta atat de des(nu si profund) precum o femeie(si aici sunt exceptii).Un alt adevar este si faptul ca barbatii se exprima mai greu,exprima altfel un anumit sentiment fata de o femeie.Un astfel de ex. ar fi tristetea:femeia plange,se exterizeaza mai usor;in timp ce barbatul prefera sa-l suprime,acesta transformandu-se ulterior in furie/agresivitate.In societate mai persista din pacate anumite 'scheme' bine batute in cuie:un barbat adevarat nu are voie sa planga!.Iar din pacate,noi,femeile,mai protitam de asta :P

    RăspundețiȘtergere
  3. ce imi mai place postul asta e perfect ..:P rar baieti care sa gandeasca asa :P

    RăspundețiȘtergere
  4. subscriu la postul lui IOv3s ;-)
    in viata fiecarui om exista lacrimi, noi le aratam, barbatii le ascund...asta e...mie una imi plac barbatii sensibili, insa totul cu limita :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Anita,

    "Genetic vorbind,femeile sunt mult mai vulnerabile la stresorii externi."

    Deci tu spui că femeile sunt mai vulnerabile, punct?

    Eu personal cred că nu e o caracteristică gentica, ci mai mult indusă de mediu (societate).

    Spun asta cunoscând un studiu care a demonstrat că încrederea în sine a fetelor, scade după ce încep să ia contact cu societatea, iar până la o anumita vârstă, atât băieţii cât şi fetele sunt la fel de încrezători în forţele proprii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Completare: încrederea băieţilor în sine creşte atunci când încep să ia contact cu societatea.

    Femeile îşi recâştigă încrederea în sine doar după o anumită vârstă, când sunt mature deja.

    RăspundețiȘtergere
  7. eu cred ca totu depinde de societate.de cultura si de dorinta femei de a nu se lasa supusa.vezi diferenta dintre femeia de la tara si cea de la oras.si totusi in spatele oricarui om puternic,politician sau altceva,se afla o femeie. increderea in sine o avem toti dar nu toti stim sa o aratam,sa o folosim in favoarea noastra,sa fim siguri de existenta ei.femeile nu sunt mai vulnerabile,dar daca se spune mereu ca femeile sunt mai slabe,mai emotive atunci nu se mai cauta forta interioara,se cade in delasare si toate cele apar ca lucruri normale.daca de mici am invata copii ca sunt egali,ca si baieti pot plange,ca daca fetele sunt fete nu inseamna ca sunt mai slabe sau mai inferioare poate s-ar schimba ceva.vezi lumea araba,femeile de acolo nu vor sa fie asa,li se impune de societate si religie. e totu foarte complex si cu multe posibilitati de interpretare. vulnerabilitatea e o alegere nu o lege a firii

    RăspundețiȘtergere
  8. de la dea "Femeile sunt puternice fiindca..." , ai mare dreptate,Ionut..cred ca pot sa-ti spun asa.Parerea mea e ca femeia e puternica la fel si barbatul doar ca el se maturizeaza un pic mai greu si depinde de situatie.Fericirea.... vine din interior si poate chiar si un barbat te poate face fericita..important e ca acel barbat sa te cunoasca cu adevarat sau sa cunoasca femeia in simplitatea ei.Tot ce stiu e ca atat femeia cat si barbatul impreuna e un intreg si asa totul e mai usor pentru amandoi.

    RăspundețiȘtergere
  9. vad ca nici tu, n-ai mai postat pe aici de multa vreme, hai curaj...sunt sigura ca mai ai multe de spus ;)

    Ramo :-)

    RăspundețiȘtergere
  10. Merci de imbold, Ramo :) Cred că am devenit prea normal în ultima vreme pt a scrie :P

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu este o atitudine echidistanta, iar articolul pune in evidenta caracteristicile femeii, insa acele caracteristici care o arata ca fiind slaba. In primul rand, nu stiu de ce generalizezi atunci cand spui ca un barbat nu poate sa o inteleaga pe femeie, nu este deloc asa. ,,Când o femeie tristă se destăinuie unui bărbat, dacă acesta se lasă copleşit de tristeţea ei, se va găsi pe un teritoriu străin, ce îl va face să fie nesigur de sine. Va aplica aceeaşi metodă pe care o aplică de obicei pentru el, doar că acum nu crede nici el în ea: o va minţi că nu simte nimic, că totul e o prostie, că e slabă şi trebuie să îşi revină." prin ceea ce spui aici faci din barbat o primata bolnava care nu stie pe ce lume traiesti. daca in schimb vrei sa spui ca unele lucruri in sunt straine si ca nu are cum sa le perceapa, prin simplul fapt ca este construit intr un anume mod, atunci ar fi cu totul altceva, dar tu vorbesti din perspecitva omului care face ontologie, ceea ce destul de mult. Exista o ruptura intre barbati si femei, dar una poetica, pentru cine sa fie puternic, din ce perspectiva? Asta este o atitudine pragmatica ce nu si are rostul intr-o analiza de natura psihologica. daca ar fi sa faci o analiza sociologica, istorica sau chiar genetica, atunci poti spune ca femeia vede mai bine decat barbatul, ca distinge mai multe nuante de culori, ca aude mai bine, ca suporta mai mult suferinta fizica, etc. Sunt planuri diferite care se intretaie intre ele si nu au rost sa fie asa. Oricum, imi place blogul tau. mult succes.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ai dreptate Offshore, e o problemă a mea tendinţa aceasta de a generaliza, de a infăţişa universul meu ca cel adevărat. Articolul trebuia scris din perspectiva mea... chiar mă tentează să-l rescriu... cândva...

    ... dar se pare că încep să devin prea normal pentru a mai scrie - cel puţin aşa îmi explic cele câteva luni de când nu am mai scris.

    Bineînţeles mai e şi ea, care e altfel decât orice ea pe care am ţinut-o vreodată în braţe - total fără acele fiţe de fată, menite să o facă să se simta mereu în atenţie, preţuită, alintată, . Mă şochează pur şi simplu.

    În încheiere, vreau să te aprob din nou: nu toţi bărbaţii sunt orbi la sufletul femei, deşi recunosc, eu în cele mai multe cazuri am fost, însă mai toţi vor fi din când în când şocaţi că sub masca de gingăşie şi feminitate există putere, o putere mai importantă decât cea fizică. Nu vreau să generalizez că toate femeile ar avea-o, doar vreau să spun că imaginea femeii slabe nu e adevărată şi are iz de legendă urbană.

    Şi îmi place ce muzică faci: http://www.myspace.com/offshoremusicprod

    RăspundețiȘtergere
  13. Prietene,articolul tau e total pe langa... ramane laudabil partizanatul feminist in rest...reciteste-ti-l si daca nu-ti dai seama vin si cu argumente...Cojy

    RăspundețiȘtergere
  14. O fi mai Cojy... ce sa zic? Sari cu argumentele.

    RăspundețiȘtergere
  15. Puterea (femeilor si a oamenilor in general) vine din capacitatea de a a uita de sine si a te dedica celorlalti. Femeilor le e mai usor sa faca asta pentru ca ele sunt facute sa devina mame. Iar barbatilor le e mai greu, pentru ca de multe ori ei raman doar copii, pana la sfarsit. (Ramo)

    RăspundețiȘtergere
  16. Daca tot sunt multe comentarii la acest articol, mai adaug si eu.
    Astfel, consider ca exista o modalitate unica in care este vazuta femeia in societatea romaneasca. Femeia e vazuta ca fiind ceva ce trebuie sa se adapteze: sa se adapteze la o viata de familie "trebuie sa ai grija ce faci pentru ca esti fata", "trebuie sa te dedici familiei pentru ca poti fi mama" si altele; sa se adapteze la o viziune despre femei: cele mai misogine remarci pe care le-am auzit pana acum in viata mea au fost din partea unor femei care era menite femeilor (ex: 'nu esti suficient de feminina', ' trebuie sa fi mai feminina' si alte prostii de acest gen care ajung sa se transpuna la nivel comportamental in sesiuni de tanning sau manichiura kilometrica); iar in cele din urma sa se adapteze la munca: unde in anumite domenii, daca nu toate, femeile inca sunt percepute cu o usoara suspiciune sa ii spun asa. De cate ori nu v-ati intrebat daca cineva este un specialist bun si acea persoana era femeie? De cate ori v-ati pus aceeasi intrebare cu privire la pregatirea profesionala a unui barbat? Daca perceti o usoara inegalitate in orice directie aveti un raspuns clar in ceea ce priveste modalitatea de perceptie a femeii in societatea noastra.

    Cred ca toti oamenii sunt puternici, nu cred ca femeile sunt mai bine pregatite in fata unei probleme de natura emotionala decat barbatii. Cred ca mai mult decat faptul de a fi barbat sau femeie coneaza modul in care esti crescut/a ca persoana: ceilalti iti promoveaza o incredere in fortele proprii sau nu? cum te invata parintii sa iti rezolvi problemele: prin altii(descarca-te prietenilor- cum e promovat, nu in totalitate, pentru femei; sau descurca-te singur si afla solutia - cum e promovat in cazul barbatilor).

    Problema e mult mai complexa pentru a fi dezbatuta intr-un comentariu, insa e bine ca ai adus in discutie acest fapt.

    Fiecare om e vulnerabil atunci cand destainuie o parte importanta din fiinta sa.

    RăspundețiȘtergere