sâmbătă, 17 iulie 2010

Nu mai ştim să stăm

Credeam că sunt doar eu - cel care consideră duminica cea mai urâtă zi din săptămână - un individ pentru care inactivitatea e psihologic incomodă, chiar deprimantă. Se pare însă, că în ziua de azi, există o tendinţă generală a oamenilor de a căuta o activitate în orice moment - o frică de repaus fizic sau intelectual.

Nu spun doar eu asta: "Oana Mirilă, director de cercetare calitativă la GfK România, spune că lectura în mijloacele de transport şi în parcuri este un simptom al omului modern, care nu mai ştie să stea. „Nu mai poate să se oprească şi să-şi asculte gândurile. Simte nevoia să facă întotdeauna ceva, iar cititul e poate unul dintre efectele cele mai de apreciat ale acestui simptom de modernitate", spune Mirilă." Găseşti tot articolul, aici.

Am încercat și eu să citesc pe autobuz, dar nu-mi iese - mi-e rău dacă nu privesc înainte. Încerc să citesc însă în alte împrejurări, mai comode. Cititul e una dintre puținele activități care mă poate scoate din vârtejul vieții moderne de zi cu zi - o grabă fără nici o țintă clară.

Viteza, accesul facil la informaţie, multitudinea posibilităţilor de dezvoltare personală, plăcerile accesibile şi probabil şi alte cauze mai ascunse ne cauzează unora din noi această boală ciudată, probabil benefică omenirii (însă nu pot să fiu sigur de asta): dezgustul inactivităţii. Momentele de relaxare, când oamenii din trecut îşi permiteau să admire natura, să bârfească, sau pur şi simplu să stea, îmi par acum nişte aberaţii. Gândul la acele vremuri îmi scufundă nervii într-o amorţeală melancolică - o beatitudine pe care nu pot să mi-o explic. Privesc la ceva ce simt că mi-ar place, dar nu îmi pot îngădui.
 
Azi, observ în toate o oarecare pierdere a judecății, o grabă oarbă spre împliniri pe care încă nu le înțelegem îndeajuns. Nu cred că la capătul acestei goane nu se va găsi un perete de care să dăm cu capul.

4 comentarii:

  1. Interesant articol...
    Ma gandeam ca ar fi mai bun un titlul de genu: Nu stim sa meditam, sau mai mult, nu stim la ce sa meditam. Omul si atunci cand sta face ceva, gandeste.Trebuie sa stim la ce sa gandim, trebuie sa stim ca toate sunt la timpul lor (sau asa trebuie sa fie)

    RăspundețiȘtergere
  2. salut. am citit ce ai scris...despre faptul ca ne-am obisnuit sa nu facem nimic...ca tot timpul vrem sa facem ceva...cum ar fii sa citim in autobuz. eu ma incadrez(cred), in ambele categorii. Cand merg cu trenul de la medias la cluj, sau invers(sunt student), cateodata citesc....cateodata stau 3 ore cat fac pana la destinatie...si doar stau. si ma gandesc...la viata, la chestii...
    si imi e bine. imi e bine sa si citesc, imi e bine sa si stau..sa gandesc. si poate ai dreptate...majoritatea oamenilor nu mai poate sa nu faca nimic. ori citesc(cazuri destul de rare..intalnite la oameni mai culti...sau la studenti) sau asculta muzica...cei mai multi... si nu ne mai gandim...nu mai ramanem singuri cu gandurile noastre...decat foarte putin in timpul zilei...poate dimineata cand ne trezim...sau seara cand stam in pat si asteptam sa adormim..

    RăspundețiȘtergere
  3. ionatan, multumesc pentru comentariu. Ma bucur sa aflu ca mai sunt oameni care se gandesc la ce inseamana sa traiesti.

    RăspundețiȘtergere
  4. urasc duminicaaaaaaaaa! stai si te plictisesti. nu ai c eface, stai si mucegaiesti, prinzi praf... mai ales intr-un oras ca turda.
    chiar si eu am scris o postare despre asta.
    http://szmu-peoplebutterfly.blogspot.com/2010/08/plictiseala-de-duminica.html

    RăspundețiȘtergere