marți, 28 aprilie 2009

Un dop şi parchetul cojit

Dopul scăpat intenţionat pe jos aproape s-a oprit. Cu un hârşâit înfundat se înclină lent, şi cade pe o parte învârtindu-se tot mai rapid şi cu tot mai mult zgomot. Brusc îşi perde inerţia şi agonia ultimelor mişcări ia sfârşit. Zace în praful fin de pe parchetul lăcuit, cojit pe la colţuri.

E cald, poate prea cald. Soarele, cu un optimism sfârşit, taie o dungă îngustă în care joacă praful ridicat în aer. Imaginea îţi dă o senzaţie de sufocare. Devin conştient de geamurile închise, dar mi-e prea lene să mă ridic. Nu vreau să aud ce se întâmplă afară, zgomotele estompate îmi sunt de ajuns.

Hârşşş... scânteie, flacără, jar aţâţat şi trag fumul fierbinte direct în plămâni. Îl suflu spre tavan gândin-mă în acelaşi timp la acest gest - încă mai sunt optimist. Din ţigara dintre degete se ridică o coloană subţire de fum. Drumul lui mă surprinde. Cât e de frumos, cât e de imprevizibil! O demonstraţie de artă în această cameră comună şi atât de plictisită.

Hm, cât e de aproape această singurătate, mi s-a îmbibat în haine, în păr, în transpiraţia din palme, dacă îmi umezesc buzele o simt în gustul sărat al pielii. Nu am chef să scriu, nu am chef să vorbesc, nu am chef să întâlnesc pe nimeni. Nimic nu pare să merite efortul.

Oare ce o să fac după ce voi stinge această ţigară? Oare ce voi face după ce noaptea va stinge acest soare? ... mă voi învâti în aşternut fără să pot adormi. Voi bea nişte apă dintr-o sticlă de plastic fără dop şi îmi voi aminti de hârşâitul cu care s-a oprit în praful de sub pervaz. Voi gândi: "Măcar a avut o moarte plină de forţă şi dinamism"

Ce voi face după ce iarna va îngheţa această vară?....

5 comentarii:

 1. Ce vei face? Hmmmm... Mai intai pictezi o colivie
  cu usita larg deschisa,

  apoi pictezi ceva cat mai dragut si cat mai simplu:
  ceva frumos,
  ceva util
  pentru o pasare...

  pe urma pui tabloul pe-un copac
  intr-o gradina,
  intr-un crang,
  intr-o padure

  si te ascunzi dupa copac
  fara o vorba
  fara sa te misti…

  Se-ntampla uneori ca pasarea sa vina repede,
  dar se mai poate intampla sa treaca ani si ani pana se hotaraste.

  Atunci nu te descuraja –
  asteapta, asteapta daca e nevoie ani intregi.
  Viteza sau incetineala cu care pasarea soseste
  n-au nici o legatura
  cu faptul ca tabloul e reusit sau nu.

  RăspundețiȘtergere
 2. Intotdeauna mi-au plăcut cuvintele care exprimă idei. Întotdeauna mi-au plăcut ideile care nasc alte idei.

  Întotdeauna am avut destulă sensibilitate pentru a înţelege când o persoană este alături de tine pentru smplul fapt ca vrea să te ajute.

  Multumesc pentru pânza şi pensula pe care mi le-ai dăruit. Singurul lucru e că nu ştiu, nu vreau, să pictez uşiţe, deci o să las colivia mea fără uşiţă, sau poate o să pictez doar ceva care să atragă o pasăre.

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna!
  Pe 20 mai LumeBuna.ro organizeaza „Marea Imbratisare” si in Cluj. Iti scriu pentru ca imi place blog-ul tau si avem nevoie de oameni care sa se alature cauzei noastre. Daca vrei sa ajuti la organizarea „Imbratisarilor Gratuite” in orasul tau, acceseaza pagina freehugs.lumebuna.ro/inscriere si lasa-ne datele tale de contact. Iti multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 4. Mihai, is this you? :) Nu pari sa mai fii tu...

  RăspundețiȘtergere
 5. @Altcum Cum eram eu atunci cand eram eu? ;) - asta în viziunea ta.

  Sa ştii că aş aprecia foarte mult un raspuns, sper să mi-l dai.

  PS. Ma intriga nickname-ul tau.

  RăspundețiȘtergere